Doorgaan naar hoofdcontent

De Ziel

Deepak Chopra vertelde eens een verhaal over twee godinnen, die van het geld en die van de wijsheid. Als je de godin van het geld teveel aandacht geeft loopt ze weg en wil niets van je weten. Geef je echter de godin van de wijsheid aandacht, dan wordt de godin van het geld jaloers en komt naar je toe. Geld komt naar je toe als je toont een goed hart te hebben, bijvoorbeeld door anderen te helpen. Je hoeft je wat dat betreft nooit te vervelen, want er is altijd iemand die je kunt helpen, de dankbaarheid die je daarvoor vaak ontvangt werkt beter dan ieder antidepressivum.
Even iets heel anders. Het aantal transgenders in ons land neemt enorm toe. Zelfs kinderen die de volwassen leeftijd nog niet bereikt hebben, worden al aangemeld bij het VU Medisch Centrum. My goodness, geeft echt stof tot nadenken, ik zal maar even achterwege laten wat ik hier werkelijk over denk. Beetje surrealistisch. Onmogelijk om van een man een vrouw te maken en vice versa. En kinderen van die leeftijd hebben nog geen kans gehad om hun seksualiteit goed te ontwikkelen. Het is ook iets wat geleerd moet worden.
Seks is een beladen onderwerp. Veel problemen in onze westerse samenleving komen voort uit blokkeringen. Seks binnen de grenzen van het huwelijk kan mensen gelukkig maken. Zo kun je het als een soort geestelijk voedsel zien. Het is veel meer dan een uitwisseling van vloeistoffen. In de hoedanigheid van de mens in zijn volste betekenis, namelijk leven in Gods geest, kan het de mens gelukkiger maken, sterker nog het is van levensbelang.
Het is eigenlijk de meest Goddelijke ervaring die er is.
De kracht zit hem in wederzijds vertrouwen, vaak ontbrekend bij avontuurtjes, waar je in dat geval genot denkt te vinden, krijg je slechts problemen op je bord die vaak binnen een dag niet op te lossen zijn. Sodom, Gomorra en promiscuïteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Men denkt geluk te vinden, maar vindt slechts ellende.
Er wordt vaak weinig over seks gepraat op een goede manier, het blijft een taboe om het er openlijk over te hebben, wat problemen hieromtrent alleen maar groter kan maken. Het is al vijfentwintighonderd jaar een onderwerp waarover men niet goed kan praten.
Niet voor niets was Vijftig Tinten Grijs de afgelopen jaren een mega-bestseller. Het eerste deel heb ik gelezen, deel twee en drie ga ik zelf schrijven. Binnen de beslotenheid van het huwelijk kan het de mooiste gevoelens naar boven brengen. Het is duidelijk dat het celibaat niet werkt, de gevolgen hiervan zijn immers onmiskenbaar zichtbaar geworden. Man en vrouw zijn voor elkaar geschapen, zo is het begonnen. De eigenschappen van de verschillende geslachten vullen elkaar op velerlei manieren precies aan. Seksualiteit kan een beleving zijn waarbij de sterren uit de hemel vallen. God heeft ons niet voor niets de vlinders gegeven. Dat zijn de engelen van de Heilige Geest die ons de weg wijzen. Het is echter van belang je huid, in dit geval bijna letterlijk, niet te goedkoop te verkopen. Daarom zal het belang van het huwelijk onder ogen gezien moeten worden. Een mens is veel meer dan alleen seksualiteit. Zoals seks meer is dan alleen voortplanting. Respect voor deze visie is van belang, dan zal ware zelfverwezenlijking gestalte kunnen krijgen. Uw huis is dan immers op een rots gebouwd.
De paus heeft het over armoede, dat heeft God totaal niet bedoeld, met de gunst van het volk kan evenmin alles bereikt worden. Homoseksualiteit is een van de moeilijkste onderwerpen die je kunt bedenken, hoewel kindermisbruik wellicht een nog moeilijker onderwerp is. Waar het eerste nog enigszins bespreekbaar is, valt bij het tweede een doodse stilte. Meningen erover worden vaak niet op prijs gesteld, en sommigen voelen zich snel aangesproken. Over homoseksualiteit mag eveneens weinig gezegd worden. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat we nog vrijheid van meningsuiting hebben. Ik ga dan ook verder niets over dit onderwerp zeggen. Al moet ik mijn hoed opeten. Ik doe het niet. Sommige dingen doe je gewoon niet. Er is meer in het leven dan luisteren naar de zintuigen, er zijn ook nog normen van fatsoen. Al lijken die weleens ver te zoeken.
Ik heb veel last van schreeuwende kinderen in een supermarkt, ze blazen mijn trommelvliezen op. Moeders die dan tien keer zeggen dat het niet mag, het werkt natuurlijk voor geen meter, het kind begrijpt het amper. Een corrigerende tik (uit liefde voor het kind) mag eveneens niet meer. Wat mij betreft dient er iets te veranderen aan de heersende moraal, we moeten geen doetjes willen worden. Straks kunnen we het alleen nog maar van de Belgen winnen, hoewel de Belg echt niet onderschat moet worden, dat is al gebleken.
We moeten het idee van psyche van de mens een loslaten, het brengt namelijk veel problemen. Als je in iemands psyche duikt wordt het direct ingewikkeld en het maakt dingen los die je beter kan laten rusten. Men kan beter het woord geestelijk gebruiken. De mens is namelijk een geest. Ieder kan daar op zijn eigen manier invulling aan geven. Zo probeer ik zelf te leven in de geest van God, maar er zijn genoeg mensen die meer waarde hechten aan materie, waar hun geest van vervuld kan zijn, de absolute tegenhanger van God. Mammon is het Syrische woord voor aanbidding van geld, hetgeen erg duivels is.
De mens is dus een geest en heeft een ziel, die bestaat uit gevoelens, herinneringen en ervaringen enzovoorts. De menselijke ziel kan op een positieve manier beïnvloed worden door zijn of haar geest. God vertegenwoordigt het goede, zoals wijsheid, liefde en rechtvaardigheid. De positieve invloed daarvan spreekt voor zich. Tot slot woont de mens in een lichaam, dat luistert naar de zintuigen. Volgens Bijbels principes moet men echter niet altijd toegeven aan lichamelijk behoeftes, ook wel het vlees genoemd. Het is belangrijk de geestelijke wijsheid van God in je leven toe te passen. Die een goede invloed heeft op de ziel, maar ook op het lichaam. Bijvoorbeeld niet toegeven aan overmatig drankgebruik, teveel eten en dat soort dingen, dat is lust.
De Bijbel spreekt over het huwelijk omdat alleen dat het ’gebruik’ van elkaar zou kunnen voorkomen, wat evenwicht brengt.
Het is belangrijk liefde en lust niet met elkaar te verwarren. Beide termen kunnen betrekking hebben op seks, een voor de meeste mensen niet onbelangrijke manier om het leven spannend en aangenaam, ofwel draaglijk te maken. Waar het eerste iets heel moois kan zijn; liefde, het meest Goddelijke wat er is, valt het tweede af te keuren; lust. De promiscuïteit van de westerse samenleving, staat haaks op veel oosterse opvattingen, maar is ook met het christendom moeilijk te verenigen. De ware christen die de Bijbel kent weet dat er vaak staat geschreven dat een man niet naast een man mag liggen. Het voelt vernederend voor een vrouw; mannen die een hekel hebben aan vrouwen. Toch wordt op scholen naar hartenlust voorlichting gegeven over anale seks. Wat niet alleen onrein, maar ook erg gevaarlijk kan zijn, denk aan darmperforaties, uitgerekte sluitspieren en hiv-infecties.  De kans op hiv is vele malen groter bij anale seks, voor vooral de ontvangende partij; de term alleen al! Het is een soort van marteling. Het prettige gevoel bij de sluitspier zet het lichaam aan tot het lozen van afvalstoffen, met seks heeft het verder niet veel te maken, een misvatting om dat te denken. Zoals het lichaam van een vrouw in een opgewonden toestand lichaamssappen gaat produceren, gebeurt dat natuurlijk anaal ook helemaal niet. Bij anale seks moet men vocht toedienen. Hoe shockerend moet het zijn voor jongeren om op deze manier de eerste ervaring met seksualiteit te hebben, heel angstig natuurlijk. In die zin is er veel te zeggen over de manier waarop men in andere culturen met maagdelijkheid omspringt.
Vroeger leerden kinderen op school hun handen te wassen als ze naar de plee waren geweest. Nu leren ze over anale seks; hoe je iemands anus moet kussen, ofwel rimmen. Wat vreselijk onrein, hoe valt het nog met elkaar te rijmen. Men denkt dat het modern is, in werkelijkheid is dat echter nogal achterlijk. Je stopt toch ook geen goud in een afvoerputje.
Mensen zijn het normale zaken gaan vinden, het is echter een bron van ellende. Als je wat dieper nadenkt moet je toch direct tot de conclusie komen dat het nogal onlogisch gedrag is.
Niemand speelt immers graag Russisch roulette, hoewel er veel mensen zijn die het doen. Het lijkt alsof ze hun verstand op nul zetten. Ze volgen hun zintuigen, lust. Daarom is wijsheid zo belangrijk. Gebruik je verstand, dat heb je niet voor niets gekregen!
Lust is niet goed, met liefde heeft het weinig te maken.(AIDS: Anaal Is Duivelse Seks!)

Populaire posts van deze blog

Richard Lee Barton (USA, 1952)

"Richard Lee Barton’s artwork is extraordinary in its composition, colour and textures. 
I have been moved by most of his paintings. 
They have a depth of spirituality imbedded in them.
In my opinion Richard Lee Barton is one of the greatest painters in the field of Abstract Expressionism."
Uri Geller

Het domineeshuis in rood en groen I

Het gaat hier om een van de huizen waar Vincent van Gogh woonde in de Borinage; het huis van evangelist Edouard Francq in Cuesmes. Het vertoont ook gelijkenissen met het huis van de familie Denis in Petit-Wasmes waar hij daarvoor woonde in de Zuid-Belgische mijnstreek, dat huis had rode muren en groene luiken. Zijn fascinatie voor deze kleuren in die periode, zoals ook te lezen is in brief nummer honderdzevenentwintig, wordt hier duidelijk weergegeven, evenals de aanwezigheid van wit en zwart waarover hij eveneens sprak in genoemde brief: ‘De combinatie met de sneeuw overdag en het donker ’s nachts gaf een aardig lichteffect.’
Voordat hij naar België vertrok en in Engeland verbleef sprak hij al over de kleuren rood en groen, deze kunnen ook gezien worden als de kleuren van barmhartigheid.
Het schilderij is geschilderd in een latere periode, namelijk toen hij terug bij zijn ouders in Nuenen was gaan wonen. Althans toen hij werd geacht daar te zijn, in werkelijkheid zwierf hij vaak ro…

Veel regen in Nederland

Tot de schimmels behoren meercellige organismen zoals paddenstoelen.
Op deze pagina is een afbeelding van de geschubde inktzwam te zien. In principe eetbaar, maar in niet elk stadium; in het laatste, zoals hier te zien is, in ieder geval niet meer. Bovendien moet ze direct na het plukken verwerkt worden. Paddenstoelen duiken overal op tijdens de herfst. Behalve herfstbladeren geven pompoenen ook veel kleur aan dit bijzondere jaargetijde, heerlijk om soep van te maken, maar zelfs voor stamppot zijn ze geschikt. Je kunt er eigenlijk vanalles mee doen. In de bergen komen de herfstkleuren vaak mooi tot hun recht.
De temperatuur in de zuidelijke landen van Europa, kan in deze tijd van het jaar nog heel aangenaam zijn, boven de twintig graden in oktober is geen uitzondering, terwijl het in Nederland dan al vaak heel guur, waterkoud en regenachtig is.