Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde voeding

Problemen met mijn gezondheid verdwenen toen ik gewoontes ging doorbreken. Ik viel veel af, en door kruidenthee te drinken had ik het gevoel dat mijn lichaam schoon gespoeld werd. Daarnaast veranderden mijn eetgewoontes.
Ik las niet alleen de Bijbel, de Kama Sutra is eveneens een belangrijk boek, ook de koran heb ik gelezen. Deze bestaat uit fragmenten van verschillende geschriften; het bevat joods-christelijke elementen en daarnaast heidense tradities uit spirituele religies. De koran geeft bij twijfel het advies joden of christenen te raadplegen en spreekt met respect over andere heilige boeken zoals de Thora en de Bijbel. Volgens de islam heeft God in vroeger tijden eveneens tot de mensen gesproken via deze geschriften.
Volgens Maslow zijn de belangrijkste behoeften van een mens de fysiologische behoeften: Voedsel; Water; Zuurstof; En seks. Vooral het laatste is nog steeds een taboe waarover niet altijd gemakkelijk gepraat wordt. Mensen doen er vaak een beetje stiekem of geheimzinnig over. Terwijl men juist op dat gebied veel zou kunnen leren. Het kan bovendien samen hangen met voedsel. Er is een duur woord voor lustopwekkend eten, namelijk afrodisiaca. Zelfs Vincent wist al dat aardappelen daar niet toe behoren.
Met een stel vrienden een lekkere maaltijd nuttigen is een leuke, soms leerzame, sociale bezigheid. In Amerika heb je ongeveer op iedere straathoek een restaurant.
Hier moet je wat langer zoeken.
Een goed idee om grote leegstaande winkelpanden in steden te veranderen in gezellige restaurants. Met gezond natuurlijk eten, salad bars, lange tafels en eerlijke betaalbare prijzen.
De gemiddelde Westerse mens heeft vaak geen tijd meer om uitgebreid te koken.
Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van restaurantketens die dit concept in meerdere of mindere mate hanteren en veel succes hebben.
Eten moet weer gezellig worden, dat is het niet als je eerst de diepvries en daarna de magnetron open moet trekken, om vervolgens een kant-en-klaar maaltijd naar binnen te werken.
Er is zoveel meer!
Door het drukke hectische bestaan van veel mensen, in een maatschappij waar de vrouw vaak bijna verplicht is om te werken, alleen al om financiële redenen, schiet voedselbereiding er vaak wel een beetje bij in. Sommige supermarkten zijn steeds meer gericht op kant-en-klaar producten.

Je hoort de laatste tijd weleens dat brood minder goed zou zijn.
Door anders te gaan eten, vooral groenten in de vorm van salades in allerlei vormen en maten, en verse soepen, die je van nagenoeg iedere groente kan maken, ben ik heel veel afgevallen. Ook minder vlees eten heeft daartoe bijgedragen. Ik eet al meer dan een decennium geen varkensvlees, maar ook andere soorten vlees kunnen behoorlijk wat calorieën bevatten.
Het gaat om de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Je kunt nog zoveel eten, als het niet voedzaam is krijg je snel weer honger. Is integendeel dat wat je eet wél gezond, dan kun je met veel minder volstaan en zal je minder snel aankomen, wellicht juist afvallen.
Voor brood geldt dat het snel koolhydraten kan geven aan het lichaam, in die zin is het niet slecht, bijvoorbeeld als ontbijt. Als je brood teveel vervangt door bijvoorbeeld voedingsmiddelen die veel meer vetten bevatten, is het weglaten van brood al helemaal niet gezond meer.

Daarom zou je kunnen zeggen dat brood op zichzelf wellicht niet het meest voedzame is wat je kunt bedenken, maar toch als bouwstof en energieleverancier heel belangrijk kan zijn.

Populaire posts van deze blog

Het domineeshuis in rood en groen I

Het gaat hier om een van de huizen waar Vincent van Gogh woonde in de Borinage; het huis van evangelist Edouard Francq in Cuesmes. Het vertoont ook gelijkenissen met het huis van de familie Denis in Petit-Wasmes waar hij daarvoor woonde in de Zuid-Belgische mijnstreek, dat huis had rode muren en groene luiken. Zijn fascinatie voor deze kleuren in die periode, zoals ook te lezen is in brief nummer honderdzevenentwintig, wordt hier duidelijk weergegeven, evenals de aanwezigheid van wit en zwart waarover hij eveneens sprak in genoemde brief: ‘De combinatie met de sneeuw overdag en het donker ’s nachts gaf een aardig lichteffect.’
Voordat hij naar België vertrok en in Engeland verbleef sprak hij al over de kleuren rood en groen, deze kunnen ook gezien worden als de kleuren van barmhartigheid.
Het schilderij is geschilderd in een latere periode, namelijk toen hij terug bij zijn ouders in Nuenen was gaan wonen. Althans toen hij werd geacht daar te zijn, in werkelijkheid zwierf hij vaak ro…

Veel regen in Nederland

Tot de schimmels behoren meercellige organismen zoals paddenstoelen.
Op deze pagina is een afbeelding van de geschubde inktzwam te zien. In principe eetbaar, maar in niet elk stadium; in het laatste, zoals hier te zien is, in ieder geval niet meer. Bovendien moet ze direct na het plukken verwerkt worden. Paddenstoelen duiken overal op tijdens de herfst. Behalve herfstbladeren geven pompoenen ook veel kleur aan dit bijzondere jaargetijde, heerlijk om soep van te maken, maar zelfs voor stamppot zijn ze geschikt. Je kunt er eigenlijk vanalles mee doen. In de bergen komen de herfstkleuren vaak mooi tot hun recht.
De temperatuur in de zuidelijke landen van Europa, kan in deze tijd van het jaar nog heel aangenaam zijn, boven de twintig graden in oktober is geen uitzondering, terwijl het in Nederland dan al vaak heel guur, waterkoud en regenachtig is.

Nu via bol.com

Wel interessant om meer te lezen over de helende kracht van de natuur en invloed op de gezondheid en het welbevinden van de mens. Veel dingen gaan vanzelf als je ze loslaat, denk aan allerlei voorbeelden van lust en verslaving.
Vrede is iets waar we allemaal aan moeten werken waarbij je vooral slim moet zijn, samen de schouders eronder zetten. Bestel mijn boek om meer te lezen over de universele wetten van de natuur!