Translate

3. Traject Nuenen treinstation Helmond


Niet ieder schilderij ergens gevonden op een zolder is een Van Gogh, laat dat duidelijk zijn.

Naarmate de tijd vorderde stapelde het bewijs zich op.
Het tweede werk is een stilleven met schoenen en een fles absint, het derde een skull.
De werken zijn vroeg werk in die zin dat ze behoren tot de eerste series werken op doek die hij met olieverf schilderde. De drie werken zijn niet in Nuenen geschilderd maar onder begeleiding van een schildertherapeut van Huize Padua. Of ze ook daadwerkelijk in de instelling geschilderd zijn of thuis bij de therapeut blijft een vraag, persoonlijk denk ik op de afdeling.

In die tijd kwamen industriƫlen vanuit het westen naar Zuidoost Brabant vanwege de textielindustrie. De familie Van Gogh zal hen in hun kielzog gevolgd zijn; de pa van Vincent werd er als dominee aangesteld om zijn voorganger Begemann op te volgen.
Brabant is op een gegeven moment overwegend katholiek geworden, er was echter een periode geweest dat er redelijk grote protestantse gemeenschappen waren vooral in de omgeving Uden, Veghel en Den Bosch.

Op het moment dat Vincent zich bij de familie voegde is de tramlijn aangelegd, in exact hetzelfde jaar. Zijn ouders woonden toen al iets langer in Nuenen.
Den Bosch wilde eigenlijk een spoorlijn vanuit Helmond, Eindhoven won echter de strijd, als alternatief ging er een tram lopen.