Translate

III. Traject Nuenen treinstation Helmond

Niet ieder schilderij gevonden in een kringloopwinkel in Brabant is een Van Gogh, laat dat duidelijk zijn. Een jaar na de vondst van het eerste werk kwam de gedachte pas opzetten dat het in dit geval wel zo zou kunnen zijn.

Naarmate de tijd vorderde stapelde het bewijs zich op.
Toen uiteindelijk op dezelfde plek nog twee werken gevonden werden, die sterk aan Van Gogh deden denken, was dat doorslaggevend. Een Stilleven met schoenen en een fles absint, en een Skull.
Het allereerste werk noem ik voor het gemak Domineeshuis, het is een vroeg werk in die zin dat het behoort tot de eerste serie werken op doek die hij met olieverf schilderde.

In die tijd kwamen industriƫlen vanuit het westen naar Zuidoost Brabant vanwege de textielindustrie. De familie Van Gogh zal hen in hun kielzog gevolgd zijn; de pa van Vincent werd er als dominee aangesteld om zijn voorganger Begemann op te volgen.
Brabant is op een gegeven moment overwegend katholiek geworden, er was echter een periode geweest dat er redelijk grote protestantse gemeenschappen waren vooral in de omgeving Uden, Veghel en Den Bosch.

Op het moment dat Vincent zich bij de familie voegde is de tramlijn aangelegd, in exact hetzelfde jaar. Zijn ouders woonden toen al iets langer in Nuenen.
Den Bosch wilde eigenlijk een spoorlijn vanuit Helmond, Eindhoven won echter de strijd, als alternatief ging er een tram lopen.