2. Vincent en de fiets

Waar was ik gebleven! Vincent en de fiets of het paard. Want de fiets was al uitgevonden.
Eentje met een groot en een klein wiel.
In Amerika had iemand toen al duizenden kilometers mee afgelegd met een dergelijke fiets.
Vincent zou er best eentje gehad kunnen hebben.
Bovendien liep er een trein van Eindhoven naar Helmond, die stopte onderweg in Nuenen, om precies te zijn op Station Nuenen-Tongelre in Eeneind, een apart stukje Nuenen. Het station bestaat al heel lang niet meer, tot 1972 was het nog wel in gebruik voor goederenvervoer.
Vanuit Helmond kon je met de tram via Gemert naar Den Bosch in die tijd.
Die tram kreeg later de bijnaam 'De Goede Moordenaar', ermee reizen  kon gevaarlijk zijn, er gebeurden regelmatig ongelukken.
Hoewel Vincent de boerenschilder werd genoemd was Nuenen eigenlijk helemaal niet zo agrarisch, in tegenstelling tot Gemert het dorp dat hier centraal staat, waar hij zeker geweest is in die tijd, en dat ook net als Nuenen een uitgelezen weversdorp was.
In Nuenen was nijverheid in de vorm van brouwerijen en later ontwikkelde zich de klompenmakerij.

De reden dat ik dit allemaal vertel zijn de vele verhalen die men mij de afgelopen maanden verteld heeft over Vincent. Er zijn veel mensen in Gemert, het dorp waar ik ooit woonde, die in hun familie een oudtante of wat dan ook hadden, die hem gekend heeft, waardoor menigeen er van alles over kan vertellen.
Als je aan Vincent denkt gaan je gedachten gemakkelijk ook naar Theo, die eigenlijk op een vreselijke manier gemanipuleerd werd. In zijn brieven kon Vincent prachtige verhalen vertellen, aan het einde van de rit ging het echter toch altijd weer over geld.
Dat Theo er zwaar onder leed mag duidelijk zijn. Hij kon geen nee zeggen en dacht er misschien wel ooit beter van te worden het werk van Vincent te verzamelen, maar werd eigenlijk gedwongen zijn halve inkomen af te staan voor schilderijen die hij aan de straatstenen niet kwijtraakte.
Uiteindelijk is hij een half jaar na Vincent ook gestorven, in Utrecht. Ook een zus van hen is lang ziek geweest. Het zal de reden zijn dat deze familie het liever wil laten rusten allemaal, het is nogal een pijnlijke geschiedenis.