9. Skull

Als je het Domineeshuis goed bekijkt zie je heel veel stilistische kenmerken van het werkelijke huis terug. Het schilderij heeft ook een enorme diepte en is qua perspectief buitengewoon goed geschilderd, een bijzonder werk.
Vincent was echt een fervent reiziger en pakte maar wat graag de trein, zelfs als hij nauwelijks geld had durfde hij nog gerust een week op reis te gaan.

De psychiatrische instelling in de buurt van Gemert waar Kruisen de schildersafdeling oprichtte in die tijd heet Huize Padua, ooit opgericht door de Katholieke Kerk, vele eeuwen geleden.

In de periode dat Vincent leefde was het een gebruikelijke behandelmethode om slijm operatief uit de hersenen te verwijderen.

Men dacht dat het verwijderen van hersenvocht de kwaal van krankzinnigheid, zoals men het toen noemde, zou kunnen verbeteren.

Je zou je af kunnen vragen wie er het meest verstand had, want het sloeg natuurlijk nergens op.

De Pa van Vincent bedreigde hem met opname, wat voor Vincent beangstigend was, begrijpelijk!

Het zal de reden zijn geweest dat hij diverse skulls is gaan schilderen. 
Ze geven een angstaanjagende aanblik.

Het schilderen van een schedel is geen gemakkelijke opgave, er was een tijdgenoot van Vincent, niet de minste, die het ook probeerde. Aan de hand van dat schilderij was duidelijk te zien hoe verschillend een bepaald onderwerp uitgewerkt kan worden, en hoe bepalend de stijl van de schilder kan zijn.

De skull waar het hier om gaat was de eerste in een serie van enkele werken die qua stijl veel overeenkomsten met elkaar vertonen.
Duidelijk was in iedere geval dat Vincent niet opgenomen wilde worden, en het was een hard gelag voor hem hoe hij thuis behandeld werd.

In 1883 is er een tramlijn van Den Bosch naar Helmond aangelegd, die liep via Gemert van waaruit Huize Padua niet ver is. Vanuit Nuenen liep er in die periode een trein naar Helmond.

Er werden daar allerlei activiteiten bedacht om patiƫnten bezig te houden, schilderen was er eentje van. Het niveau van de lessen was hoog, er was volop materiaal aanwezig en er werd altijd les gegeven door vakkundige professionele docenten.


Als je het doek goed bekijkt zie je dat er nog iets onder zit, met name in het witte gedeelte is dit goed zichtbaar mede door het feit dat wit meestal geen goede dekkende kleur is.