11. Nune Ville

Na afronding van het eerste deel van mijn onderzoek en publicatie van de resultaten in de vorm van blogs op deze website, heb ik afgelopen zaterdag een bezoekje gebracht aan Nune Ville, het huis is gelegen in Nuenen en staat naast de pastorie waar Vincent een tijdje inwoonde bij zijn ouders.

Destijds woonde in Nune Ville Dominee Begemann met zijn gezin.
Al vrij snel ontstond er een liefdesrelatie tussen Vincent en Margot, een dochter van Begemann.
Hier was de dominee, de pa van Margot, echter niet erg blij mee, tot ontzetting van Margot die vanwege dit feit een zelfmoordpoging deed waarna Vincent haar leven op het nippertje wist te redden.
Zij hield echter hersenletsel over aan de vergiftiging en werd nooit meer de oude, tot groot verdriet van Vincent.
Haar kamer in dat huis is een soort rijksmonument en precies in de originele staat gebleven. Op zaterdagmiddag worden er rondleidingen gehouden. Het ligt in de buurt van het Vincentre, een prachtig museum over het werk en leven van Vincent in de periode dat hij in Nuenen woonde.

De mevrouw die de rondleiding gaf wist veel over zijn leven en vertelde bijvoorbeeld dat Vincent altijd in het blauw gekleed was. Het zal de reden zijn dat hij de afwijkende kleur blauw gebruikte voor de klompen in het stilleven waar het hier om gaat.