Doorgaan naar hoofdcontent

Indianenverhalen

Mijn echtgenoot stamt gedeeltelijk af van de Blackfoot indianen Daarvan wonen er op dit moment nog best veel in Noord-Amerika, voornamelijk in de staat Montana, ze zijn tamelijk autonoom ten opzichte van de overheid. In Canada heb je eveneens een heleboel Blackfoot.
Hun bestaan is behoorlijk traditioneel. De mannen zijn jagers en strijders en dragen verantwoordelijkheid voor het hele volk, de vrouwen hebben veel taken. Ze bouwen zelfs het huis, maar dat is dan ook tegelijkertijd hun eigendom. Ze moeten koken en schoonmaken, en de zwaarste lasten dragen als het volk zich verplaatst. Herkenbaar, ik had gedacht naar Montana te verhuizen maar dat hoeft niet meer, Montana is hierheen gekomen. Al hebben we hier jammer genoeg veel minder natuur. Daarom is het heerlijk om bijvoorbeeld in de Alpen te zijn, schone lucht te kunnen inademen, te genieten van berggezichten. Er is bijna niets mooiers.
In Montana wonen ook veel Amish. Iedere zondag houden ze een kerkdienst die soms uren kan duren. Amish komen oorspronkelijke uit Europa, vooral uit bergachtige streken zoals de Alpen; en spreken zelfs een taal die op Duits lijkt. Ook de Amish leven tamelijk autonoom ten opzichte van de overheid. Het is geen populatie die dreigt te verdwijnen. Integendeel, iedere twintig jaar verdubbelt zich de Amish-populatie.
Dan heb je in de Verenigde Staten ook nog de Quakers. Door het werk van George Fox, oprichter van de Quaker-beweging, zijn in de achttiende eeuw volgelingen van hem, vanuit wat we nu Het Verenigd Koninkrijk noemen, in Amerika aan wal gegaan. De nederzetting die men daar stichtte is later uitgegroeid tot de stad Philadelphia, die een grote rol speelde in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
De overleden Nederlandse schrijver Jan de Hartog, die ook op enig moment naar Amerika emigreerde, heeft een lijvig boekwerk over de Quakers geschreven: Het Koninkrijk van de Vrede.
Isaac Barton, voorouder in rechte lijn van mijn echtgenoot, was een belangrijke Quaker. In 1714 vertrok hij vanuit Ierland naar Amerika, waar hij helaas op relatief jonge leeftijd overleed, vermoord door indianen. Misschien wel vanwege een dispuut over Altaar Rots, een soort van rotsachtig eilandje bij Philadelphia. De Quakers wilden het opblazen om meer scheepvaartverkeer mogelijk te maken, maar een lang daarvoor gesloten overeenkomst met de Delawares (ook een indianenstam), hoewel niet juridisch bindend, weerhield hen daar in eerste instantie van.
Ook bij de Quakers ging het er, net als bij de Amish nu nog, behoorlijk streng aan toe. Men hield ledenvergaderingen om het eens te worden over bepaalde beslissingen.

De nakomelingen van Isaac Barton hebben zich door de eeuwen heen over heel Amerika verspreid, gezinnen van meer dan vijftien kinderen waren in vroegere tijden geen uitzondering. Velen hebben zich als predikant beziggehouden met de verspreiding van het Woord. Een kunst op zich, niet voor iedereen weggelegd. Een juiste interpretatie is belangrijk.
Isaac Barton was in een bepaalde graad verwant aan Queen Elizabeth II, Kevin Bacon en een heleboel andere beroemdheden. Zo was Sir Edmund Barton de eerste premier van Australiƫ, David Barton een van de eerste senatoren van Missouri en diens broer Joshua de eerste Missouri Secretary of State.

Populaire posts van deze blog

Veel regen in Nederland

Tot de schimmels behoren meercellige organismen zoals paddenstoelen.
Op deze pagina is een afbeelding van de geschubde inktzwam te zien. In principe eetbaar, maar in niet elk stadium; in het laatste, zoals hier te zien is, in ieder geval niet meer. Bovendien moet ze direct na het plukken verwerkt worden. Paddenstoelen duiken overal op tijdens de herfst. Behalve herfstbladeren geven pompoenen ook veel kleur aan dit bijzondere jaargetijde, heerlijk om soep van te maken, maar zelfs voor stamppot zijn ze geschikt. Je kunt er eigenlijk vanalles mee doen. In de bergen komen de herfstkleuren vaak mooi tot hun recht.
De temperatuur in de zuidelijke landen van Europa, kan in deze tijd van het jaar nog heel aangenaam zijn, boven de twintig graden in oktober is geen uitzondering, terwijl het in Nederland dan al vaak heel guur, waterkoud en regenachtig is.

Handel uit wijsheid

Je ziet de laatste decennia ontwikkelingen die steeds meer in de richting van emotionele beleving gaan. Alles moet goed voelen. Wat met zich meebrengt dat mensen heel primair kunnen gaan reageren, terwijl het zo belangrijk is om je verstand te gebruiken. Bij belangrijke beslissingen is het verstandig wijsheid in acht te nemen.
Menselijke wijsheid is vaak gebaseerd op feiten, in tegenstelling tot Goddelijke wijsheid, die inzicht geeft. Het woord God verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en er worden vaak negatieve associaties aan gegeven in ons land. De problemen, dat is wat mensen ervan gemaakt hebben, zo heeft God het niet bedoeld. Hij is al het goede wat je maar kunt bedenken. Van liefde tot wijsheid, rechtvaardigheid, vriendschap, begrip enzovoorts. Mensen zeggen vaak: 'Dit is zo erg, als er een God bestond had Hij het nooit laten gebeuren.' Niet beseffend dat de macht van de duivel ook heel groot is.
Daarom zullen we de zintuiglijke wensen deels moeten beteugelen. Het…