Doorgaan naar hoofdcontent

De schilder

Maar een van de dieptepunten dit jaar was toch wel de schilder die bij me aanbelde op maandagochtend, een moment in de week waarop je eigenlijk al helemaal niet bij me zou moeten aanbellen en zeker niet onverwachts. De avond ervoor was ik op ziekenbezoek bij mijn echtgenoot in de kliniek waar hij verblijft. Het ging erg slecht met hem op dat moment. Zijn toestand was zo ernstig dat ik me dood schrok toen die bewuste dag ’s morgens de bel ging.
Het was echter een schilder constateerde ik, nadat ik bijna een hartinfarct en beroerte tegelijk had gekregen. Hij eiste toegang tot mijn woning. Opnieuw steeg mijn bloeddruk naar ongekende hoogte. Zijn voet stak hij nog net niet tussen de deur, het leek er echter veel op. Of hij even naar de garagedeur mocht kijken? ‘Loop maar even achterom,' stamelde ik verbouwereerd. Na een heel ingewikkeld verhaal over wanneer die deur dan wel geschilderd zou moeten worden, nam hij direct de kwast om aan het werk te gaan. Zijn auto parkeerde hij als een soort mobiele lunchroom achter bij de poort.

Ik raakte met hem in gesprek, iets wat ik beter niet had kunnen doen. Hij vertelde me dat hij contacten had van heel laag, waarbij hij een gebaar maakte om het te benadrukken; zakte lichtjes door zijn knieën en bracht zijn rechterhand met de handpalm naar beneden ter hoogte van zijn knie, tot de allerhoogste waarbij hij sprak over een in zijn ogen bijzondere joodse man. Het was niet direct duidelijk wat hij bedoelde maar het raakte me diep. Schilderen kon hij wel, uit zijn houding sprak dat hij de sterren uit de hemel wilde doen vallen als huisschilder, met zijn schilderwerk. Hoewel ik altijd respect heb voor mensen die in hun werk vaak te maken hebben met stof en verflucht, voelde het op dat moment anders.

De volgende dag kwam hij terug om de deur af ts schilderen zoals hij het noemde. Al vroeg in de ochtend had ik de poort opnieuw voor hem opengemaakt, net als de garagedeur. Hij zei geen woord tegen me, goedemorgen was al teveel. Het voelde erg ongemakkelijk zo; iemand in je achtertuin die nog te beroerd is om even goedendag te zeggen. Met groteske gebaren ging hij verder met zijn werk toen ik hem wilde begroeten. Met stille trom vertrok hij weer, mij in onwetendheid latend over een eventueel vervolg. Het leek me voldoende, ik sloot de poort en na enige tijd de deur. Toen hoorde ik hem zijn mobiele lunchwagen starten en wegrijden.

#metoo of mietoe, zoals je het uitspreekt, nog gênanter, want het ene na het andere vreselijke verhaal passeert de revue, in het geval van de filmregisseur wel heel erg letterlijk. Je kon erop wachten. In een maatschappij waar men voortdurend grenzen opzoekt viel het te verwachten. Dingen gebeuren soms ook in de geest van de tijd, op momenten dat het belangrijk is het roer om te gooien omdat het zo niet langer kan. Ik denk dat iedereen wel een ‘metoo’ in zijn leven zou kunnen noemen. Je telde gewoon niet mee als je niet allerlei vreemde seksuele escapades had uitgehaald, het liefst met zoveel mogelijk mensen. Dom natuurlijk, en al helemaal niet verstandig. Wat dat betreft had ik het avontuur twintig jaar geleden al naast me neer gelegd nadat ik me uitgebreid liet testen; het bracht niets vreemdgaan! Niet eens genot. In die zin had de schilder gelijk met zijn verhaal over twaalfjarigen die al seks hebben. Het roer moet inderdaad om!

Populaire posts van deze blog

Veel regen in Nederland

Tot de schimmels behoren meercellige organismen zoals paddenstoelen.
Op deze pagina is een afbeelding van de geschubde inktzwam te zien. In principe eetbaar, maar in niet elk stadium; in het laatste, zoals hier te zien is, in ieder geval niet meer. Bovendien moet ze direct na het plukken verwerkt worden. Paddenstoelen duiken overal op tijdens de herfst. Behalve herfstbladeren geven pompoenen ook veel kleur aan dit bijzondere jaargetijde, heerlijk om soep van te maken, maar zelfs voor stamppot zijn ze geschikt. Je kunt er eigenlijk vanalles mee doen. In de bergen komen de herfstkleuren vaak mooi tot hun recht.
De temperatuur in de zuidelijke landen van Europa, kan in deze tijd van het jaar nog heel aangenaam zijn, boven de twintig graden in oktober is geen uitzondering, terwijl het in Nederland dan al vaak heel guur, waterkoud en regenachtig is.

Handel uit wijsheid

Je ziet de laatste decennia ontwikkelingen die steeds meer in de richting van emotionele beleving gaan. Alles moet goed voelen. Wat met zich meebrengt dat mensen heel primair kunnen gaan reageren, terwijl het zo belangrijk is om je verstand te gebruiken. Bij belangrijke beslissingen is het verstandig wijsheid in acht te nemen.
Menselijke wijsheid is vaak gebaseerd op feiten, in tegenstelling tot Goddelijke wijsheid, die inzicht geeft. Het woord God verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en er worden vaak negatieve associaties aan gegeven in ons land. De problemen, dat is wat mensen ervan gemaakt hebben, zo heeft God het niet bedoeld. Hij is al het goede wat je maar kunt bedenken. Van liefde tot wijsheid, rechtvaardigheid, vriendschap, begrip enzovoorts. Mensen zeggen vaak: 'Dit is zo erg, als er een God bestond had Hij het nooit laten gebeuren.' Niet beseffend dat de macht van de duivel ook heel groot is.
Daarom zullen we de zintuiglijke wensen deels moeten beteugelen. Het…