Translate

8. Het Domineeshuis II


Veel mensen uit Gemert en Boekel weten dat hij er vaak rond rondliep in die tijd, hij had zelfs een bijnaam.
Het was een feit dat hij vanwege problemen vaak weken van huis weg was.
Het viel natuurlijk niet mee voor hem om op zijn dertigste ineens weer thuis te gaan wonen. Voor zijn familie zal dat eveneens allerminst gemakkelijk geweest zijn.
Hij stierf toen hij zevenendertig was, zijn familie werd door het ene na het andere ernstige drama getroffen.
Misschien begon het wel met de beenbreuk van zijn moeder, kort nadat hij in Nuenen gearriveerd was, een gecompliceerde ernstige botbreuk precies onder het heupgewricht, maandenlang was ze tot heel weinig in staat.
Men vraagt zich ook weleens af waarom hij zijn opleiding halverwege de middelbare schooltijd afbrak, het was precies op het moment dat hij zestien werd, waarschijnlijk om financiƫle redenen, op dat moment was hij namelijk niet meer leerplichtig. Het inkomen van zijn pa was niet erg riant, al wilde men graag enige standing hooghouden. Ze hadden een groot gezin, het was later Theo die, in ieder geval voor Vincent, de boel draaiende hield.
Een kunstenaar heeft het meestal niet breed, al willen de meesten graag succesvol overkomen om in ieder geval nog iets te kunnen verkopen, the show must go on.
Stel, je gaat een dag naar het strand en de kleuren die je ziet inspireren je voor het maken van een kleurrijk doek, waar maanden of jaren werk in gaat zitten.
Als het af is ben je zelf wellicht tevreden over het resultaat, de manier waarop je emoties en visualisaties op het doek hebt weten te verwoorden.
Het kan zijn dat het precies weergeeft wat je die dag zag of voelde.
Maar wat heeft een ander eraan, die gaat er aan voorbij of kan niet met je meevoelen, zeker in een tijd waar verstrooiing aan de orde van de dag is en je alleen al via het internet bijna doodgegooid wordt met beelden.
Daarom is het zo belangrijk bewuste keuzes te maken en je geest niet te vervuilen met perverse toestanden maar te voeden met wijsheid, geluk en mooie dingen.

Abstracte schilderijen die minder beeldend zijn voldoen daar tegenwoordig heel goed aan, daar kun je in wegdromen zonder dat er beelden blijven hangen en iedereen ziet er weer iets anders in, alleen al dat kan mooie gesprekken geven. De Engelsen hebben het woord ‘conversation piece’ niet voor niets uitgevonden.

De familie Van Gogh heeft veel ellende gekend. Het is al opvallend dat ze naar Nuenen verhuisden, waar ze het in de buurt van het katholieke bolwerk Gemert maar ook de rest van de kloosterbelt behoorlijk moeilijk gekregen hebben. Terwijl er misschien al een heleboel problemen speelden.
Het Domineeshuis geeft weer wat Vincent wilde en gedeeltelijk ook had, namelijk een soort aanbouw aan zijn ouderlijk huis waar hij zelfstandig kon wonen en werken. Schilderen en wellicht later het stokje van zijn pa als dominee overnemen.
Daar kon de wasruimte die hij destijds ter beschikking kreeg niet helemaal aan voldoen, maar het zette hem wel toe aan erover te dromen.
Een droom die in de praktijk in duigen viel toen zijn moeder er letterlijk bij neerviel, het was haar waarschijnlijk teveel geworden allemaal.
Ze wilden hem graag helpen maar het was gecompliceerd.