Translate

5. Inspiratie en intensief kleurgebruik


Veel mensen kennen Vincent van Gogh van de mooie werken die hij schilderde toen hij in Frankrijk woonde. Zijn geest was los van alles.

Theo zorgde voor zijn financiƫn en de absint en later ook medicatie zal zeker geestverruimend gewerkt hebben, hoewel hij zich daar de wijn mogelijk eveneens goed heeft laten smaken.
Het heeft allemaal invloed op zijn bewustzijn gehad, de grote gedrevenheid en passie maakten dat hij prachtige kleurrijke werken maakte.
Tegelijkertijd bleven het natuurlijk voor hemzelf trieste omstandigheden.

Men heeft het vaak over de populierenlaan tussen Nuenen en Stiphout, maar er was op het terrein van de eerder genoemde instelling een echte populierenlaan, er loopt een wandelpad aan de oever van een klein riviertje met aan beide zijden populieren, dat pad spreekt erg tot de verbeelding.

Als je van daaruit richting Nuenen zou gaan, of dat nu met een paard, fiets of te voet was, kom je langs een kapel die veel op de protestantse kerk in Nuenen lijkt.
Het zal hem allemaal inspiratie gegeven hebben!

Het lijkt wat dat betreft een eeuwige strijd zonder winnaars, uiteindelijk gaat het om de geschiedschrijving, de waarheid trekt altijd aan het langste eind.

Waar een schilder inspiratie vandaan haalt is soms moeilijk te zeggen. Hij krijgt beelden in zijn hoofd die hij op het doek weer wil geven.

Een ding is duidelijk, de therapeut heeft hem kleurgebruik bijgebracht. Het Domineeshuis is uitzonderlijk goed geschilderd, een schilderij met een bijzonder perspectief en veel diepte.
De ruime aanwezigheid van goed materiaal, maar waarschijnlijk ook het feit dat deze gebeurtenissen plaatsvonden tegen het einde van de periode dat hij in Nuenen verbleef, kort voordat hij naar Antwerpen vertrok, maken dat het werk gezien kan worden als van een iets latere periode dan de echte Nuenens periode, al overlappen beiden deels elkaar.