Translate

6. Rood en groen


Het huis op het schilderij Domineeshuis lijkt op een van de huizen waar Vincent van Gogh woonde in de Borinage, namelijk het huis van evangelist Edouard Francq in Cuesmes.
Het vertoont ook gelijkenissen met het huis van de familie Denis in Petit-Wasmes, waar hij daarvoor woonde in de Zuid-Belgische mijnstreek, dat huis had rode muren en groene luiken.
Maar het lijkt het misschien nog wel het meest op het domineeshuis in Nuenen, en was waarschijnlijk het huis waar hij op dat moment over droomde.

Zijn fascinatie voor de kleuren rood en groen in die periode, zoals ook te lezen in brief nummer honderdzevenentwintig, wordt hier duidelijk, evenals de aanwezigheid van wit en zwart waarover hij tevens sprak in genoemde brief die geschreven is tijdens zijn verblijf in de Borinage, waarbij het wit hem aan de sneeuw deed denken. Het zwart zou symbool kunnen staan voor het zwarte goud ofwel steenkool, de winning ervan vormt een donkere bladzijde in de geschiedenis.

Voordat hij naar Belgiƫ vertrok en in Engeland verbleef sprak hij al ook over rood en groen. Deze kunnen ook gezien worden als de kleuren van barmhartigheid.