Translate

2. Vincent en de fiets


De fiets was al uitgevonden, eentje met een groot en een klein wiel.
In Amerika had iemand er toen al duizenden kilometers mee afgelegd.
Vincent zou er best eentje gehad kunnen hebben.

Bovendien liep er een trein van Eindhoven naar Helmond, die stopte in Nuenen, op Station Eeneind destijds.
Vanuit Helmond kon je met de tram via Gemert en Veghel naar Den Bosch.
Die tram kreeg later de bijnaam 'De Goede Moordenaar', ermee reizen  kon gevaarlijk zijn, er gebeurden regelmatig ongelukken.
Hoewel Vincent de boerenschilder werd genoemd was Nuenen eigenlijk helemaal niet zo agrarisch, in tegenstelling tot Gemert en Boekel, dorpen die hier centraal staan, waar hij zeker geweest is in die tijd, Gemert was bovendien een uitgelezen weversdorp.
In Nuenen was nijverheid in de vorm van brouwerijen en later ontwikkelde zich de klompenmakerij.

De afgelopen tijd hebben veel mensen in het kader van het onderzoek verhalen over Vincent verteld. Er zijn veel mensen in Gemert die in hun familie een oudtante of wat dan ook hadden, die hem gekend heeft, waardoor menigeen er van alles over kan vertellen.
Als je aan Vincent denkt kunnen je gedachten ook naar Theo gaan, die eigenlijk op een vreselijke manier gemanipuleerd werd. In zijn brieven kon Vincent prachtige verhalen vertellen, aan het einde van de rit ging het echter toch altijd weer over geld.
Dat Theo er zwaar onder leed mag duidelijk zijn. Hij kon geen nee zeggen en dacht er misschien wel ooit beter van te worden het werk van Vincent te verzamelen, maar werd eigenlijk gedwongen zijn halve inkomen af te staan voor schilderijen die hij aan de straatstenen niet kwijtraakte.
Uiteindelijk is hij een half jaar na Vincent ook gestorven, in Utrecht. Ook een zus van hen is lang ziek geweest. Het zal de reden zijn dat deze familie het wil laten rusten allemaal, het is nogal een pijnlijke geschiedenis.