Translate

10. Waterketel, absint en klompen


Iemand uit de bekende schildersfamilie Bol gaf ooit les op Huize Padua, hij schilderde zelfs een stilleven met een geruite theedoek. In een andere kleur en stijl, dat wel, en in een latere periode dan Vincent.
Het rood-wit is typerend voor Brabant, men noemt het Brabants bont.

Mocht u meer over dit onderwerp willen weten dan is een bezoek aan Museum De Kluis, gelegen op het terrein van Huize Padua, zeker aan te raden. Ook in de tv-serie over Vincent, samengesteld door Jeroen Krabbé wordt deze instelling nadrukkelijk vernoemd in verband met de problemen van Vincent en het feit dat zijn pa hem daar op wilde laten nemen.

Hij komt er niet voor in de boeken maar zou eventueel onder een andere naam ingescreven kunnen zijn geweest.
In die tijd waren alleen gedwongen opnames mogelijk.
Ook wat dat betreft lijken oude tijden te herleven.

Het ligt in een prachtig natuurgebied met een park dat opengesteld is voor bezoekers, bovendien zou het kunnen dat Kruisen, de man die er les gaf en Vincent in ieder geval privé onder zijn hoede had genomen, hem weleens meenam.

Misschien geeft dit werk wel weer hoe schamel de bezittingen van Vincent waren.

Het is duidelijk dat Kruisen hem op het spoor zette lichtere tinten te gebruiken, de aanwezigheid van materiaal zal hier zeker invloed op gehad hebben.

Ook dit werk is mogelijk over een ander heen geschilderd, hier zie je opnieuw in de achtergrond contouren van figuren of wellicht een landschap.

Skull zal zeker in de instelling geschilderd zijn, in die tijd had je weinig afbeeldingen, fotografie was er nauwelijks.
Om een dergelijk werk te kunnen schilderen heb je toch echt een goed voorbeeld nodig.
Die waren daar, het eerste wat opvalt als je het museum van de instelling binnenloopt is een 'levensechte' schedel in een fraai vormgegeven vitrinekast.
Wel belangrijk om hier even te vermelden dat de openingstijden van het museum, De Kluis, heel beperkt zijn. Laatste zondag van de maand, en op dinsdag en woensdag enkele uren.